Eseménynaptár

Nem lesz esemény a közeljövőben!

Szülői levelezőlista

Google Csoportok
20 éves az 1019-es Csaba királyfi cserkészcsapat
Írta: Huszthy Zita   
2011. november 01.
Piliscsabán a kommunista idők előtt nem volt cserkészet. Talán még most se lenne, ha Konrád Alfréd 1991-ben el nem kezdi a szervezést. Az iskolai év utolsó napjaiban jöttek össze az érdeklődők, majd a nyár folyamán hétről-hétre találkoztak Frédi bá' vezetésével az iskola udvarán, vagy az erdő alján.
 
Az első nagy kaland - a térképeken máig rossz helyre jelölt - Klotild-barlang felderítése volt. Ilyen alkalmakon ismerkedtünk meg a cserkészettel. Végül 1991. november 23-án tízen tettek fogadalmat. Az első évben nagy segítséget jelentett a pilisi csapatokkal való jó kapcsolat. Közös játéktanulást és portyákat szerveztünk a tél folyamán. Tavasszal, a húsvéti szünet első napjaiban tartott pilisi cserkésztalálkozón az akadály- és főzőversenyen kívül a fagyos éjszakák is nagy megmérettetést jelentettek számunkra. A nyár folyamán apostagi és budapesti cserkészekkel tartottunk táborokat a Balatonnál és a Duna mellett. Az 1992-es évben négyen őrsvezető képzésen egy fő pedig segédtiszt képzésen vett részt. Mindez lehetővé tette, hogy a következő évben meginduljon az igazi őrsi élet egy fiú és egy kiscserkész őrssel.

Azóta 3 újabb vezető generációval bővült a csapat. Jelenleg a létszám 60 körül van, ebből kb. 15 kiscserkész. Nyári táboraink helyszínei voltak többek között a Bükk, a Börzsöny, a Pilis, a Gerecse, az Őrség, a Mátra és a Felvidék. Csapatunk képviseltette magát lengyelországi, angliai és svédországi cserkésztalálkozókon is. Csapatunk otthona többször változott, egy évig nem is volt fedél a fejünk felett. Végül csapatparancsnokunk, dr. Kolozsváry László hozta létre az Iskola utcai csapatotthonunkat, amely most több funkciót is betölt, egybeépülve a lovardával családi programoknak is helyszínt ad.

Éves programjaink közé tartoznak az őrsi és raji portyák, a háromnapos Pilisi Cserkésztalálkozó (PCST), körzeti számháború, szilveszteri vezetőségi vacsora, táncházak, kirándulások. Csapatunk büszkesége a közel 40 éves UAZ, amibe bizonyítottan maximum 37 cserkész fér be.

Községünkkel, Piliscsabával szoros kapcsolatot ápolunk, részt veszünk a községi megemlékezéseken, rendezvényeken. Csapatunk pályázta meg és vitte végbe a Garancs sétány fásítását, részt veszünk a falutakarításban is. A kiscserkészeink minden évben műsorral teszik szebbé az idősek otthona lakóinak Karácsonyát.

Jubileumi ünnepségünkre november 12-én délután 5 4-től kerül sor, amelyre szeretettel várjuk jelenlegi és a volt csapattagokat, családtagjaikat és mindenkit, aki együtt szeretne velünk ünnepelni.

 

 

Csízi István, Huszthy Zita
 
< Előző   Következő >
Netkorzo Online Kft.