Eseménynaptár

Nem lesz esemény a közeljövőben!

Szülői levelezőlista

Google Csoportok
Plussz-mínusz 21 gramm
Írta: Huszthy Zita   
2010. február 28.

Az emberi test 21 grammal lesz könnyebb a halál után. Legalábbis ez Duncan MacDougall, amerikai orvos '90-es években készített kísérleteinek eredménye. Mi, honnan és hova távozik? Alejandro Inárritu filmje e kérdés köré épül.

A pénteki vezetőségi után néztük meg a mexikói rendező filmjét, melynek három főszereplője Naomi Watts, Sean Penn és Benicio Del Toro. Jack Jordan volt bűnöző megtért és családot alapított, mindenáron változtatni akar az életén, de ez nem sikerül. Paul Rivers szívbeteg, aki egy donor segítségével még egy-két évig élhet. Változtatnia kéne, de nem akar, csak hagyja magát sodortatni az árral. Cristina Peck kétgyerekes édesanya, boldog, elégedett az életével, egy baleset viszont akaratán kívül (és ellenére) változtat az életén. A baleset kapcsán találkozik ez a három ember.

Inárritu filmje nagy kérdéseket tesz fel; létezik-e az a bizonyos lélek, a sors, vagy Isten irányítja az életünket, érdemes-e mindenáron meghosszabbítani egy haldokló életét? A történetet nehéz összerakni, az idősíkok öt percenként váltakoznak, néha nehéz felismerni a főszereplőket, de a film közepére lassan kirajzolódik a három életút.

Képet direkt nem csatoltam, mert csak megtévesztő lenne. Műfaját tekintve dráma, de művészfilmnek azért nem nevezném, bármelyik multiplexben megállná a helyét. De a rendező elég hatásos és egyedi filmnyelvet használ, ami, ha mást nem, sikerélményt mindenképpen ad, hogy össze tudtuk rakni a történetet.
 
< Előző   Következő >
Netkorzo Online Kft.