Eseménynaptár

Nem lesz esemény a közeljövőben!

Szülői levelezőlista

Google Csoportok
Külföldön is LÉGY RÉSEN! - Szilézia 2008
Írta: Administrator   
2008. augusztus 05.

Silesia 2008Egy nemzetközi táborban talán fokozottabban is igaz a cserkészek jelmondata! Az első napok ismerkedései után kezdtünk ráérezni, hogy a tábori élet adta lehetőségeket hogyan tudjuk legjobban kihasználni és a meghirdetett programok közé vegyítettünk néhányat a sajátjaink közül.

Friss képek a galériában! 

A vasárnap délelőttünk egy ökumenikus Istentisztelettel kezdődött, amihez a tábor melletti skanzenben lévő kis fatemplom körül gyülekezett az 1400 főnyi cserkésznép. Az idő a délelőtt szokásos képet mutatta: tűző nap, forróság. Ezután átmentünk egy csűr köré, ahol mindenki nagy meglepetésére az „Allahu Akbar” hangzott fel. Ezután majd’ minden nép egyházi embere megszólalt saját nyelvén.

Az ebédhez hosszú sorokban kígyóztunk és esőkabátban élveztük az időjárás változatosságát. Délután a helyi Rendőrség kommandós alakulata tartott számunkra színvonalas, izgalmas bemutatót, amely után lehetősége volt a cserkészeknek megsimogatni a rendőrkutyákat, néhányan még a Kalasnyikov rendszerű fegyvereiket is kipróbálhatták. A „fire brigade” akcióját azonban már nem lehetett az otthoni tűzoltók munkájához hasonlítani sem. A nap fénypontja az össztábori fotózás volt. A tűzoltóság kosaras gépkocsija felemelt néhány fotóst és operatőrt a magasba, akik az altábori pólókba öltözött cserkészekről készítettek felvételeket fölülről. Mondanom sem kell, hogy eközben is nagyszerű hangulat uralkodott, játékokkal, énekekkel csatakiáltásokkal tarkították a modellt állást a fiatalok.

Az este koncertező zenekarnak megnehezíttette a dolgát a Magyar Kontingens, amikor országunk kiállítósátránál külön buliba kezdett és elszívta a szórakozni vágyókat a nagyszínpadtól.

Ezt a hetet rajunk a Chorzów-i Olimpiai Stadion parkjában kezdte, ahol többek közt ománi, pakisztáni cserkészek mutattak logikai játékokat, népszokásokat, hennafestést. Ezt a programunkat kissé megrövidítettük és szétnéztünk a chorzówi civilizációban. Délután egy beszélgetés várt ránk hitekről, hiedelmekről, jelképekről felemás sikerrel, mivel nem minden előadó tudta kifejezni magát angol nyelven. Az ügyeletes vihar nem késlekedett soká, 17 óra környékén félbeszakadt az elmélkedés. Az erős szél és szakadó eső rajunk sátrait megkímélte, azonban a horvátok és a lengyelek nem mondhatták el ugyanezt magukról, valamint az 5. altábor magyar rajának is összedőlt néhány sátra. Estére ismét kitisztult az ég és az otthonról érkező Irish Coffee zenekart semmi sem zavarta meg jó hangulatú koncertjében.

Ma reggel, hallgatva magyar cserkésztestvéreinkre, megváltoztattuk a kiosztott programot és egy lengyel nyelvű planetáriumi előadás helyett a közeli strandra igyekeztünk. Itt némi ellenkezés után sikerült meggyőzni az ajtónállókat, hogy a tábori ID kártyánkkal minket díjmentesen engedjenek be, annak ellenére is, hogy nincs külön programjegyünk. A kissé szeles és hűvös időjárás ellenére a pancsolás mellett, megrohantuk az ugrótornyot és röplabda meccset vívtunk lengyel cserkészekkel.

Nem úsztuk meg ezt a tábort sem baleset és betegség nélkül, de ez eddig hál’ Istennek nem árnyékolta be az érintettek hangulatát. Sajnos a dzsembori szervezettség szintje nem nőtt a napok számával, de cserkészeink egyre inkább megérzik az ilyesfajta nemzetközi cserkésztalálkozó ízét és próbálják kihasználni az időt külföldiekkel való közös játékokra, beszélgetésekre.

 
< Előző   Következő >
Netkorzo Online Kft.