Eseménynaptár

Nem lesz esemény a közeljövőben!

Szülői levelezőlista

Google Csoportok
Nomád cserkésztábor az Endre-forrásnál

Márianosztra 1995

Nosztra1Július 17-29. között került sor a 158-as Árpád cserkészcsapat és a mi (Csaba királyfiak) idei, közös táborára. Az eddigieknél keményebb, nomád tábor előtt álltunk. Úgy készültünk tudásban, lélekben: ez már igazi tábor lesz!

Csapatunk leány tagjait itthon hagyva, Frédi bá' -val együtt tízen vágtunk neki a feladatoknak. Az első, táborunk megépítése volt az Endre-forrás melletti réten. Vezetékes víz, villany, kőépület (mint az igazi nomádoknak) nem állt rendelkezésünkre. Így volt elég dolgunk az első két nap folyamán. Úgy kellett mindent elkészíteni, hogy az elkövetkező két hét folyamán jó és kényelmes táborunk lehessen.

Ez sikerült is. A tágabb terület, ahol voltunk, nem is lehetett volna megfelelőbb. Igaz, a nagy meleg miatt csak egy hosszabb kirándulást tehettünk, habár ez túllépte a tervezett méreteket.
A Börzsöny olyan rengetegeiben jártunk, követve útjelzést, patakot, horhost, melyeket a turisták is csak kevéssé ismernek. A továbbiakban még nem egy portyát csináltunk - noha rövidebbeket - a környék felderítése végett. Egyik sem múlt el nyomtalanul: a tábor felett levő Kopasz-hegyről látható csodálatos kilátás (a Börzsöny déli része, a Duna Esztergomtól Vácig és a Visegrádi-hegység), a falu régi, festői kálváriája a börzsönyi kisvasút maradványai.

Nosztra7A táborhelyre visszatérve számos feladat várt a szolgálatos őrsre. A márianosztrai cserkészek által 1990-ben helyrehozott Endre-forrás kitűnő vizét bőven kellett hordani a főzéshez, iváshoz, mosdáshoz, segíteni a főzésben és egyébbütt. Elvégezni egy nomád tábor szükségszerű velejáróit, melyeket gondosan el is végeztünk.

A munka mellett másra is volt idő. Az erdőben játszóteret alakítottunk ki magunknak, és az erdőszéli rét árnyas részein is hasznos és víg dolgok zajlottak. Ami minden fiúnak tetszett, az a dzsúdó szabályai szerint folyó földharc volt. Edzőnk az Árpádok egyik őrsvezetője volt, akivel még négyen sem bírtak el.
Ügyességünket a mindennapi munkán és játékon kívül másban is megpróbáltuk. A célbadobások változatai között számunkra igazán új és érdekes a bajonett beleállítása volt egy képzeletbeli vadkan hátába. A felderítéshez, így a nomádok életéhez nélkülözhetetlen táj - és nekünk már térkép - ismeretébe is belemélyedtünk. Készítettünk látképvázlatot, térképet tájoló és lépéseink segítségével.
A természetet is különösen szemügyre vettük a nappali foglalkozásokon és versenyeken, de kiváltképpen az őrségben, éjszaka. Rengeteg pocok, róka, vaddisznó volt kíváncsi táborunkra. Nem is kevéssé: két sátrat és hátizsákot rágtak ki a pockok, a róka pedig nem őket, hanem az elásott ételmaradékot pusztította. Magunk voltunk a természettel.

A mi étrendünk finomabb és biztosabb volt mindaddig,amíg nem nekünk kellett ebédet főznünk. Neki is állt az őrs tűzhelyet készíteni, krumplit, hagymát pucolni - végül igazán jól sikerült paprikáskrunpli lett az eredmény. Más este vacsoránkat készítettük el magunknak, szabad tűzön.

Nosztra2
E tűz köré telepedtünk le esténként énekelni, játszani, de komoly dolgokról is hallani, minden napot emlékezetes tábortűzzel zárva. Így érkeztek el lassan az utolsó napok.
Ezek izgalmai közé tartozott az akadályverseny, melyen a táborban tanult dolgok szerepeltek, hiszen a napi foglalkozások során, a kisebb hiányok pótlásán kívül sok újat is tanultunk (építettünk kötélhidat, kötöttünk mentőcsomót). Itt sem vallott senki sem kudarcot: Toci bá' az Árpádok és a tábor parancsnoka büszkén mondhatta ismét: "Győzött az egész tábor!" Ezt bizonyítottuk akkor is, amikor éjnek évadján riadóztatva a "bajba jutott" Frédi bá'-nkon kellett segíteni.

A győzelem, a körülmények, magunk, a természet akadályainak legyőzése élményével jöttünk haza. "Jó mulatság, férfimunka volt" ez a tábor minden kis és nagyobb cserkésznek (s a következő reményeink szerint méginkább az lesz) -, mely ismét segített, hogy "emberebb emberek, magyarabb magyarok" legyünk, mint piliscsabai cserkészek. Ezért is táborunk utolsó napi jelszava: "Te Deum laudamus".

 
< Előző   Következő >
Netkorzo Online Kft.